Teknoloji, Kadınlar ve Genellemeler
Hepimiz bayılıyoruz genelleme yapmaya. Elimizde değil, işleri kolaylaştırıyor, konuların içinden en hızlı ve en bilen edasıyla çıkmamızı sağlıyor. Biz bu genellemeleri genellikle gülerek karşılıyoruz. Mesela, en bilinen genellemelerden biri "kadınlar iyi araba kullanamaz". Bunun bir başka hali "kadınların teknoloji ile arası pek yoktur". Kadınlar tamirden falan anlamazlar, alyen anahtarı falan nedir bilmezler, alışveriş yapmaya ve konuşmaya bayılırlar diye liste uzar gider . Pek tabii ki bunun erkek versiyonu da vardır. Erkekler de tuvalette oturmaya bayılırlar, tabii ki analarının karnından iyi şoför olarak çıkmışlardır ve "acemi şoförüm ya da teknolojiden anlamıyorum" diyenini hayatta bulamazsınız. Mesela erkekler eskiden mutfak, bebek işlerini de beceremezlerdi ama bugünlerde bazıları pek güzel becermeye başladılar maşallah.
Biz neredeyse 20 senelik arkadaş, zamanında içtikleri su ayrı gitmezken, yurtdışında farklı ülkelerde yaşamaya başlayan iki anne; teknoloji, eğitim, çocuk odaklı bir websitesi açtık ve ortak blog yazmaya başladık. İkimiz de kadınız, benzer hayat görüşlerimiz, politik duruşlarımız var, ikimiz de uzun yıllar yazılım firmalarında çalıştık, ikimiz de iPad, iPhone hastasıyız. İkimizin de teknoloji konusunda benzer kaygıları var, ikimizin de özel çocuklarla, eğitimle ilgili ufak bile olsa bir katkı koyma hayali var. Bu hayallerimizi paylaşan bir üçüncü kişiyi daha kattık aramıza. Üçümüz arasında bir sürü benzerlik sayarız ama genellemelere dökecek olsak karmakarışığız. Birimiz bayılır alışverişe ama iyi şofördür, hatta aşmış, motorsiklete falan dadanmıştır. Diğeri ise tüm kadınların sırtına yapışmış "kötü şoför" damgasının mimarlarındandır. Farları açık bırakınca dıt dıt dıt diye öten arabanın farları yerine kapısını huzurla kapatıp "ehi, ses kesildi" deyip akünün bitmesine şaşabilir. Evdeki her teknolojik aletin açma ve kapama olmak üzere iki düğmeden oluşması gerektiğini falan savunur. Ama öte yandan pek de kadına benzemez, alışverişten nefret eder, topuklu ayakkabı üzerinde yürüdüğü pek görülmemiştir, hayatını tek bir rujla geçirmektedir. Üçüncümüzün ise, diğer ikisinin aksine, elinden her iş gelir, kekler kurabiyeler, örgü/tığ işleri, on parmağında on marifet. Yani anlayacağınız sosyal medyada tek gibi davranma gibi son derece zor hatta imkansıza yakın birşeyi yapabilen biz üç kadın aslında, diğer binlerce kadın gibi genellemelerin bazılarının içine bodoslama girer bazılarınınkine ise hiç girmeyiz. Dolayısıyla genellemeler gerçekleri yansıtmaz ama yapmadan da durulmaz.
Bu en temel "kadınlar ve teknoloji" genellemesi konusunda bizim de yapacak genellemelerimiz ve haliyle önermelerimiz bulunmakta. Son 10 senede teknolojinin hepimizi nasıl dönüştürdüğünü görüyoruz. Burada bizim önermemiz şu: Kadınların "genellenmek istenenin aksine" teknoloji, araba, tamir gibi konularda erkeklerden farklı olmadığı ve ancak bunun için bu konuyu öncelikleri arasına almaları gerektiği, tabii isterlerse. Yani "önceliğim olmadığı için yapmıyorum"la "ay beceremiyorum" arasında dağlar kadar fark var. Ve bazı cin fikirliler aslında "ay hakikaten beceremiyor" algısının yayılmasından pay alıyorlar. Çünkü birileri birşeyi beceremeyince becerebilenler prim yapabiliyor takdir edersiniz. Bu da ayrı bir üstünlük taslama işte…
Normal zekalı bir kadın bir uygulamayı, bir programı kullanabilmek için karışık buluyorsa onun zekasından değil programcının yeteneğinden şüphe etme zamanları geldi artık. Bir teknolojik alet herhangi normal zekalı bir birey için "Kullanıcı dostu" olmalı nokta. "Kullanıcı dostu" olmayan çok şey var ortada ama yavaş yavaş hepsi değişiyor işte. Bunun en güzel örneği de tablet ve akıllı telefonlar. “Anneme fare tutturmayı beceremedim” diye yakınanlar artık tabletin kolaylığına geçmiş durumda. Fareye veda edeceğimiz günler de geliyor. Bu arada bizim gibi teknoloji odaklı siteler de biraz bu geçişi kolaylaştırmaya çalışıyor. Bir şeyi yapamıyorsa yapmanın kolay yolunu anlatan bir yer mutlaka vardır. Sorun "ay yapamıyorum, beceremiyorum ya da vaktim yok" falansa sizin için bunları yapan çok site var haberiniz olsun. Ve bugün “bilmem neyi nasıl yaparsınız” yazıları, yarın tek düğmeyle geçersiz kalacak.
Tabii bu gelişme hızında bu ortama doğmuş bir de yeni nesil var. Ne zaman ki çocuğunuzun bahsettiği aletlere ve uygulamalara yabancısınız anlayın ki kontrol geçmiştir onların eline. Bu yüzden annelerin ipleri eline alması gerekiyor. “Ben anlamıyorum ama, bizim çocuk cin gibi, tableti nasıl kullanıyor bak” yaklaşımı sonrasında sizi, nur topu gibi yeni problemlerle karşılaştırabilir. En basitinden yaşı 13 olmayan çocuğun facebooklarda gezmesi , yabancılarla arkadaş olması, canının istediği oyunları indirmesi hatta satın alması gibi...
Sonuçta teknoloji de çağın hem avantajı, hem de dezavantajı. “Kadınlar teknolojiden pek anlamaz” genellemesi yerini “kadınlar teknolojiyi başka şekilde kullanıyor” haline dönüşecek elbet. Biz teknolojiden uzak kalmanın, çocukları da teknolojiden uzak tutmanın mümkün olduğuna inanmıyoruz. Ama teknolojinin dezavantajlarının avantaja dönüştürülebileceğini de biliyoruz. Bu konuda en büyük değişimi yapabilecek olanların da anneler olduğuna inanıyoruz. O yüzden kafanıza takılan hemen hemen herşey için telefonda, tablette bir uygulama olduğunu hatırlatalım. Telefona, tablete çocuk baktıracaksanız (peki biliyoruz, baktırmazsınız :-) ) elinizde Angry Birds’ten daha iç açıcı seçenekler var gerçekten. Bunları bulmak için de uygulama dünyasında boğulmayın, gelin bize bir göz atın.
Yazar : Pınar Türker, Melike Ergüven, Jacqui Karaca
Blog : www.onlineanne.com
0 yorum:
Yorum Gönder