30 Mart 2013 Cumartesi
0 yorum

Bangkok’ta Lezzet Turu



Suphesiz uzakdogu da en sevdigimiz ulkelerden biri Tayland…

Bizi kendine ceken gerek iklimi olsun, gerek insaninin sicakligi, ama sanirim en onemli etkenlerden biri mutfagi. Bugune kadar tattigimiz en lezzetli ve aromatik yemeklerin diyari Tayland. Gezdigimiz ulkelerin mutfaklarini karsilastirdigimizda her seferinde birinci sirayi almasi sans eseri degil kesinlikle. Uzakdoguya ozgu o harika tatlar, aromalar, baharatlar… Hepsi ve daha fazlasi kesinlikle Taylarin mutfaginda gizli.

Iki gezgin gurme ve mutfak duskunu olaraktan her gidisimizde hayran kaldigimiz ve bizi boylesine etkileyen bu ulkenin mutfagina adim atmamak olmazdi haliyle. Bangkok gezimiz sirasinda bir gunumuzu Bangkok’ta oldukca yaygin olan “yemek pisirme” okuluna ayirmaya karar vermis olduk boylelikle. Simdi geriye bakinca iyi ki yapmisiz dedigimiz tecrubelerimizden biri daha oldu bu mutfak macerasi.

Gitmeden once detayli bir arastirma yapip turistlerin en cok memnun kaldigi, olumlu yorumlarin cogunlukta oldugu okullardan birinde karar kildik. Kurs dahilinde ilk duragimiz Bangkok’ta ki yerel pazarlardan biri oldu, ki bu pazar turu dahi tek basina bu turu secmekle ne kadar dogru bir secim yaptigimizin kaniti gibiydi. Zira gezip alisveris ettigimiz pazar turistik mekanlardan ve kalabaliktan uzak, sadece yerel halkin bulundugu ve herseyi detayiyla gozlemleyebilecegimiz bir yerdi. Taylarin gundelik hayatlarini, daha once hic gormedigimiz ve tatmadigimiz sebze meyvalari tecrube etmek icin bundan iyi firsat olamazdi sanirim. Pazar gezisi sirasinda bir yandan elimizdeki ufak sepetlerimize sonradan pisirecegimiz tazecik sebze ve meyvalari doldururken, bir yandan da kursta ki hocamiz bize Tayland mutfagi ile ilgili detayli bilgiler verdi.

Pazar da oyle cesitli ve farkli farkli sebzeler vardi ki, herbirini tek tek incelemek ve hatta tatmak istedik acikcasi. Daha once gormedigimiz uzakdogu’ya ozgu sebzeler bir yandan, mis gibi aromatik kokulari ile insani mest eden yesillikler ve baharatlar diger yandan… Yemeklerin icine dolgu maddesi olarak eklenen cicekleri gorunce saskinligimiz birkac kat daha artarken “street food” adi verilen seyyar yemek arabalarinin, mis kokulu muz hevenkleriyle dolu tezgahlarin arasindan gecerek pazar turumuzu tamamladik ve yemeklerimizi hazirlamak uzere yemek okulunun bulundugu mekana dogru yola ciktik.

Soz konusu uzakdogu, ozellikle de Bangkok olunca tabii ki yemek okulu olarak karsimizda 5 yildizli, restoran mutfagi donaniminda bir okul beklemiyorduk. Yol boyunca daracik izbe sokaklar bizi endiselendirse de mekana vardigimizda ortamin temizligi ve rahatligi bizi oldukca memnun etti.

Oncelikle kurs hocamiz basimizda durup sebzeleri nasil yikayacagimizi ve ayiklayacagimizi detayli anlatti herbirimize. Sonrasinda da hepimiz kollari sivayip aldigimiz sebze, meyva ve etleri yikayip temizlemeye giristik. Yikama ve temizleme isini tamamladiktan sonra herbirimiz bizim icin ayrilan calisma alanina gecip tariflerdeki sebzeleri dogramaya basladik. Dograma sonrasinda ise yanyana yerlestirilmis ocaklarin basinda yerimizi alip hocanin bize direktifleri dogrultusunda ilk yemegimiz olan “Tom Kha Gai” yani “Hindistan cevizli ve zencefilli tavuk corbasi”ni pisirmeye basladik. Toplamda neredeyse 10 dakikada pisirme islemini tamamladigimizda her birimiz hindistan cevizi sutunun ve zencefilin essiz kokusundan kendimizden gecmis durumdaydik. Sira kursun en eglenceli kismina gelmisti; pisirdigimiz yemekleri sicagi sicagina yeme kismina. Henuz yeni ogrendigimiz ve kendi ellerimizle pisirdigimiz corbalarimizi yudumlarken bizler bile sasirdik 10 dakika icerisinde boylesine guzel ve lezzetli bir yemek hazirladigimiza.

Corbalarimizin tadi damagimizda bir sonraki tarifi ogrenmeye ve pisirmeye basladik. Bir sonraki yemegin adi “Gai Phad Med Ma Muang” yani “Kaju fistikli tavuk” idi. Kaju’lu tavugumuz da bir onceki tarifte oldugu gibi yaklasik 10 dakika icerisinde tabagimizdaki yerini alirken bizde memnuniyetle masanin basindaki yerlerimizi alip pisirdiklerimizi yemeye koyulduk.

Sonrasinda ozellikle Tayland da oldukca yaygin olan “Sticky Rice”, Turkce adiyla “Yapiskan pirinc” hazirlamayi ogrendik. Oldukca fazla nisasta oranina sahip bu pirinc turu bizim alistigimiz gibi tencere pilavi gibi pisirilmeyip, bambu bir kap yardimiyla buharda pisiriliyor. Zaten pirinc uzakdogu da ekmek yerine tuketildigi icin bu pirinc de ozellikle baska yiyeceklerin yanina servis edilip tek basina yenmiyor. Bizde bunun yanina karidesli ve uzakdoguya ozgu seffaf makarnali salatamizi hazirlayip hepsinin bir arada tadina baktik, ki bu da ucuncu tarifimizi olusturuyordu.

Bir sonraki tarifimiz Tayland’a ozgu balik koftesi yani “Fish cake” idi. Balik koftelerini hazirlamanin ardindan ise son yemegin en onemli malzemesini hazirlamamiz gerekiyordu. En onemli malzeme dedigimiz Tayland mutfaginin en meshur bilesenlerinden biri olan “Curry (Kori) paste” karisimiydi. Bu salca benzeri ezme, aci biberlerden ve cesitli baharat karisimlarindan hazirlaniyor ve icerigine gore kirmizi, yesil veya masaman kori diye adlandiriliyor. Lakin icine konan bol miktarda aci biber dolayisi ile ufacik bir kasik ucu ile yemege katildiginda dahi insanin gozlerinden yaslar bosaniyor. Sonuc olarak en son yemegimiz “Kaeng Phet Gai” kirmizi kori soslu tavugu pisirip yemege basladigimizda herbirimiz alev alev yanmaya basladik ister istemez. Yemegin tadi ve eklenen aromatik otlar oylesine harika bir karisim olusturmustu ki aci yiyeceklere toleransi oldukca dusuk bir insan oldugum halde ben bile pisirdigim yemegi sesimi cikarmadan bitirdim.

Henuz kori sosunun acisinin etkisindeyken, son tarifimiz olan “Hindistan cevizi sutlu ve pandanli muz” tatlisini pisirmeye basladik. Pandan yine uzakdoguya ozgu, degisik bir tadi ve kokusu olan bir yaprak cesidi. Hindistan cevizi sutu ve muz, pandan ile birlesince oldukca hos ve tatli bir koku cikti ortaya. Zaten bir onceki yemegin acisini ancak boyle lezzetli bir tatli dindirebilirdi.

Kapanisida bu guzel ve lezzetli tatli ile yaptiktan sonra kursu afiyetle sonlandirdik. Damagimizda harika lezzetler, elimizde lezzetli tarifler, aklimizda ilk firsatta bu yemekleri sevdiklerimize de pisirmek dusuncesi ile, ve de bu guzel deneyimin hatiralari ile otelimize dogru yollandik…

Yazar : 1Adam 1Kadın
Blog : biradambirkadin.blogspot.com

0 yorum:

ÜYELER

 
Gizle
Top