6 Mart 2013 Çarşamba
0 yorum

Ocak 2013 Sineması

05:31
cem-yılmaz-ocak-filmleri

Yeni yılın başlaması ile sömestr tatiline doğru girilen bir süreçtir Ocak ayı. O yüzden Türk sinemasının iddialı yapımları bir bir görücüye çıkar.. Tabii özellikle ülkemizde, soğuk kış günlerinde sinemada film izleme, güzel bir aktivitedir. Bu nedenle bu ay yine vizyon dopdolu..

Ocak ayının ilk haftasında Cem Yılmaz konuk oluyor sinemalarımıza. Sinemada konser, maç, vs. derken şimdi de bir stand-up gösterisi ile karşı karşıyayız.. Genelde canlı canlı izleyemiyorsak DVD'den izlemeyi tercih ettiğimiz gösteriler içinde Cem Yılmaz bir farklılık yapıyor ve DVD'den önce ticari bir tura daha çıkıyor ve G.O.R.A., Sihirbaz, A.R.O.G., Yahşi Batı gibi filmlerden sonra bu sefer stand-up gösterisi ile beyazperdede boy gösteriyor. Murat Dündar'ın yönettiği ve gösteri skeçlerinden oluşan bu iki saatlik şovun izleyicileri kahkaha krizine sokacağından şüphem yok. Zaten filmin ismi de gösterinin ismini taşıyor; CM101MMXI Fundamentals. Böylece daha çok izleyici ve hayranına ulaşmayı hedefliyor Cem Yılmaz. Ayrıca gösteri biletlerinin neredeyse onda biri fiyatına.. Bu haftanın asıl filmi ise David O. Russell'ın yönettiği Umut Işığım / Silver Linings Playbook. Cem Yılmaz'ın gösterisini filmden saymazsak haftanın filminin bu olabileceğini söyleyebiliriz. Tür olarak komik bir dram olan Umut Işığım'ın başrollerini Hollywood'un iki parlayan ismi Bradley Cooper ve Jennifer Lawrence paylaşıyor. Konusu ise şöyle; akıl hastanesinden çıkan eski öğretmen Pat Salitano ailesinin yanına döner ve eski karısı ile tekrar biraraya gelmeye çalışır. O sırada tanıştığı gizemli komşu Tiffany, Pat'in hayatını bambaşka bir yöne çevirir. Toronto Film Festivali'nde seyircilerin ve eleştirmenlerin çok olumlu yorumlar yaptığı film Robert De Niro gibi bir ustayı da kadrosunda barındırıyor. Filmin senaryosunu Matthew Quick'in romanından uyarlayan David O. Russell, iyi bir film izlemek isteyen seyircileri sinemalara davet ediyor..

Ocak ayının ikinci haftası, yani 11 Ocak Cuma günü, uzun zamandır fragmanları sinemalarda dönen, 3 boyutlu animasyon Efsane Beşli / Rise of the Guardians vizyona giriyor. Amerika'da Noel tatili öncesi vizyona giren film konusu ile de bu yılbaşı sezonuna birebir uyuyor. Öcü adıyla bilinen kötü bir ruh dünyaya hakim olmak için harekete geçince, Noel Baba, Diş Perisi, Uyku Perisi, Paskalya Tavşanı ve Jack Frost, yani nam-ı değer Efsane Beşli, ona karşı güçlerini birleştirme kararı alırlar. Kısaca macera dolu bir aile filmi olan Efsane Beşli, çocuklar kadar büyüklere de eğlenci dakikalar vaad ediyor. Filmin yönetmenlik koltuğunda ilk uzun metrajı ile Peter Ramsey oturuyor. Orjinal seslendirme kadrosunda Hugh Jackman, Alec Baldwin, Isla Fisher, Jude Law, Chris Pine gibi Hollywood'un ünlü isimlerini barındıran film ne yazıkki yurtdışında beklediği hasılatı yapamadı. Bütçesinin çok altında bir gelirle vizyonu devam eden film ülkemizde ise sömestr tatilinde çocuklar ve aileler için güzel bir alternatif olabilir. Ama karşısında çok iddialı ve büyük salonları kapatacak yapımlar mevcut. Mesela Karaoğlan.. Yerli bir çizgi roman uyarlaması olan Karaoğlan'ın yönetmeni tanıdık bir isim; Kudret Sabancı. Başrollerini Volkan Keskin, Müge Boz, Özlem Yılmaz, Hakan Karahan gibi isimlerin paylaştığı filmin konusu şu şekilde; 1238 yılında Camoka'nın önderliğindeki Moğollar'ın ordusu Anadolu kapılarına dayanmıştır. Bu büyük istilaya karşı harekete geçen Türk devletleri bir birlik oluşturmaya ve beraber savaşa girmeye karar verirler. İlk adımda Çise Hatun'un Altın Orda Devleti'ne gelin olarak verilmesi kararlaştırılır. Bu planı öğrenen Moğollar, birliğin oluşmasını en baştan engellemek için Çise Hatun'u öldürmeye karar verirler. Fakat güzeller güzeli Çise Hatun, Türk fedaisi Karaoğlan'ın koruması altındadır. Şimdi Anadolu topraklarının kaderi Karaoğlan'a ve onun çevresindekilere bağlıdır.. Tarihi bir aksiyon / savaş filmi olan Karaoğlan'ın bütçesinin 12 milyon TL'den daha fazla olduğu söylenmektedir. Bu sene Fetih 1453'ün gördüğü ilginin ne kadarını görecek ve nasıl bir içerikle karşılaşacağımızı ancak film vizyona girdikten sonra anlayabileceğiz.

Ocak ayının üçüncü haftasında da vizyona girenler arasında bir yabancı film, bir de yerli film dikkat çekiyor. Recep İvedik serisine 'şimdilik' bir ara veren Şahan Gökbakar, kardeşi Togan Gökbakar yönetimindeki yeni komedi filmi ile hayranlarının karşısında çıkıyor. Celal ile Ceren isimli filmlerinde Celal ile Ceren'in komik maceralarını izleyeceğiz.. Recep İvedik serisi gibi skeçlerin toplamı gibi olacağı düşünülen filmin oyuncu kadrosunda Şahan Gökbakar ile beraber Ezgi Mola yer alıyor. Şu bir gerçek ki Şahan Gökbakar yine izleyiciyi kahkahalara boğacak. Aynı hafta ünlü yönetmen Guillermo del Toro yapımcılığında hayata geçirilen Mama gösterime giriyor. Mama, anne ve babaları öldürüldüğü gün ormanda ortadan kaybolan iki küçük kızın hikayesini anlatan doğaüstü bir gerilim filmi. Yıllar sonra kurtarılan kızlar yeni bir hayata başlar ancak geceleri hala biri ya da bir şeyin gelip üstlerini örtmeye çalıştığını fark ederler.Beş yıl önce Victoria ve Lilly adlı kız kardeşler, şehrin banliyösündeki mahallelerinden iz bırakmadan kaybolur. Amcaları Lucas (Nikolaj Coster-Waldau) ve kız arkadaşı Annabel (Jessica Chastain) o günden bu yana onları deli gibi aramaya devam eder. Mucize eseri çocukları yıkık dökük bir kulübede bulurlar fakat çift bir süre sonra evlerine sadece küçük kızları mı misafir olarak aldıklarını merak etmeye başlar.Annabel çocukları normal bir hayata alıştırmaya çalışırken, evlerinde bir kötülüğün var olduğundan iyiden iyiye emin olmaya başlar. Kız kardeşler travmaya bağlı stres mi yaşamaktadır yoksa onları ziyarete gelen bir hayalet mi vardır? Kayıp kızlar bunca yıl tek başlarına nasıl hayatta kalmışlardır? Bu tedirgin edici soruların cevaplarını keşfederken, yeni anneleri yatma vakti geldiğinde duyduğu fısıltıların kaynağının ölümcül bir varlık olduğunu keşfeder. Fragmanı ile tüyleri diken diken eden film, türün fanatiklerini epey bir memnun edecek gibi duruyor..

Ve ayın son cuma günü yine biri yerli iki film öne çıkıyor. Teksas Katliamı serisinin yeni filmi Texas Chainsaw 3D, adı üzerinde 3 boyutlu olarak vizyona giriyor. Motorlu testere katliamının üç boyut efektleri ile daha bir ilgi çekici kılınmaya çalışıldığı bu yapımda bir kez daha 1970'li yıllara gidiyoruz. 2003 yılında Jessica Biel'in başrolünde olduğu Teksas Katliamı ile ünlü seri tekrar canlandırılmış ve farklı bir yolda ilerlemeye başlamıştı. Nitekim devam filmi ise 'prequel' denilen ilk filmin öncesinde geçen senaryosu ile dikkat çekiyordu ama içerik olarak ilk filmden farklı pek bir şey sunmuyordu. Devam filmi mantığı ile yola çıkan Teksas Katliamı: Başlangıç'ta daha çok kan, daha fazla vahşet izlemiştik. Şimdi ise serinin hayranlarının sabırsızlıkla beklediği bu devam filminin en büyük kozu 3 boyutlu oluşu. Korku türü için iyi bir alternatif olacağı kesin. Aynı cuma günü BKM'nin yapımcılığında, usta oyuncu Demet Akbağ'ın başrolünde olduğu komedi/dram Hükümet Kadın vizyona giriyor. Güneydoğu'da yaşayan ve görev yapan ilk kadın belediye başkanının, 8 çocuklu Xate'in hikayesi beyazperdeye aktarılıyor. Yönetmenlik koltuğunda usta oyuncu Sermiyan Midyat oturuyor. Filmin senaryosunu da kendisinin kaleme aldığını belirtmek lazım.. O zaman herkese iyi seyirler diliyorum..

Yazar : Ali Erman Akyüz

Blog : http://www.aliermanakyuz.com/

0 yorum:

ÜYELER

 
Gizle
Top