9 Mart 2013 Cumartesi
0 yorum

Şubat 2013'ün 7 Filmi

11:59


























Kış sezonu sinema dünyası için ödül sezonu demektir. Özellikle Altın Küre, BAFTA ve Oscarların dağıtıldığı Ocak-Şubat aylarında aday filmlerin birbiri ardına vizyona girmesi olağan bir durumdur. Bu aday filmlerin bir çoğunun da öne çıkan yapımlar olduğunu göz önünde bulundurursak, sinema sanatı açısından epey doyurucu bir dönem olduğunu söyleyebiliriz bu sezon için. Şubat vizyonuna şöyle bir göz attığımızda sadece aday filmlerin takvimde olmadığını, sömestr tatilinin ve Sevgililer Günü'nün etkisini her sene olduğu gibi bu sene de ticari gösterime çıkan filmlerde görüyoruz.

1 Şubat Cuma günü vizyona giren filmlerden ikisi dikkat çekiyor. Bunlardan ilki Quentin Tarantino'nun son filmi Zincirsiz / Django Unchained. Amerikan İç Savaşı'ndan iki yıl önce başlayan hikaye, geçmişinde eziyet çekmiş bir köle ile Alman avcı Dr. King Schultz'un yüzleşmesini merkezine alıyor. En İyi Film dahil toplam 5 dalda Oscar adayı olan film, beklendiği üzere Tarantino'nun kendi dünyasını yansıttığı başka bir yapım olma özelliğini taşıyor. Kadrosunda da Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Christoph Waltz ve Samuel L. Jackson gibi isimleri barındırıyor. Kısaca, sinemanın yaramaz çocuğu, seyirciyi bir kez daha yazdığı senaryo ile etkilemeye hazırlanıyor. Filmin yurtdışında çok olumlu eleştiriler aldığının da altını çizerim. Diğer film ise yeni yılın ilk masal uyarlaması; Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları. Aslında uyarlama demek yanlış olur.. Sadece çıkış noktası bu masal. Herkesin bildiği üzere Hansel ve Gretel, çikolata-şeker kaplı evde kötü cadıya yem olmaktan son anda kurtulur. Bundan sonra hiç ayrılmayan kardeşler gittikleri her kasabada kötü cadılarla mücadeleye girişirler. Jeremy Renner ve Gemma Arterton'ın Hansel ve Gretel'i canlandırdığı film, aksiyon, fantastik, korku türünün masalla harmanlanmış versiyonu.

8 Şubat haftasında Oscar'ın güçlü iki ismi Zero Dark Thirty ve Lincoln ülkemizde gösterime giriyor. Oscar ödüllü yönetmen Kathryn Bigelow, The Hurt Locker'dan sonra yine Oscarlarda adından söz ettiriyor. 11 Eylül döneminden Bin Ladin'in ölümüne kadar yaşanan zamanın kronolojik olarak altını çiziyor. Başroldeki Jessica Chastain bir kez daha oyunculuğu ile büyülerken, Altın Kürelerde olduğu gibi Oscar için de şansının yüksek olduğu açık. Lincoln'de ise Steven Spielberg, Amerika'nın 16. başkanın son dönemlerine ışık tutuyor. Daniel Day-Lewis'in muhteşem performansı ile Oscar'a en yakın isim gibi duruyor. Biyografiden ziyade Spielberg'in kendi yorumunu fazlaca içeren yapım, seyircileri ikiye bölmüş durumda. Bakalım bizler izleyince ne düşüneceğiz?

14 Şubat Sevgililer Günü'nde hem bir devam filmi hem de günün anlam ve önemine uygun bir yerli yapım izleyici karşısına çıkıyor. Romantik Komedi 2: Bekarlığa Veda, iki yıl önce vizyona giren Romantik Komedi'nin kaldığı yerden devam ediyor. Kadrosunun hemen hemen tamamını koruyan bu film yerli sinemanın en iyi romantik komedilerinden biri olmaya aday. İlkinin gölgesinde kalmayacağı eğlenceli fragmanı ile ortada olan yapım başta kadın izleyiciler olmak üzere izleyen herkese eğlenceli iki saat vaad ediyor.

15 Şubat Cuma günü ise Walt Disney'in Pixar'dan bağımsız 3 boyutlu animasyon filmi Oyunbozan Ralph sinemalara geliyor. Atari oyununun kötü karakteri Ralph artık 'kötü' olmaktan sıkılıp kahraman olmaya karar verir. Diğer oyunlara geçerken yanlışlıkla serbest kalan gerçek 'kötü', Ralph'in kahramanlık hayallerini gerçeğe dönüştürecek bir fırsattır. Küçükleri olduğu kadar büyükleri de sinemalara sürükleyecek bu yapım ülkemizde biraz geç gösterime girsede, animasyon dalında Oscar adayı olduğunu ve bu kategoride Disney'in 3. adayı olduğunu da belirtmek isterim. Eğlenceli bir macera vaad eden film Atari dünyasından karakterleri de perdeye transfer ediyor.

Şubat ayının son haftasonda ise Yılmaz Erdoğan'ın merakla beklenen ve fragmanı ile olumlu eleştiriler toplayan filmi Kelebeğin Rüyası izleyicilerle buluşuyor. Dram türünün Türk Sineması için en başarılı örneklerden olacağı iddia edilen filmin oyuncu kadrosu da yıldız isimlerden oluşuyor. Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Belçim Bilgin, Ahmet Mümtaz Taylan gibi isimlere filmin hem senarist hem yönetmeni olan Yılmaz Erdoğan eşlik ediyor. Konusu ile de dikkat çeken yapım, kaçırılmaması gereken filmlerden.. Şubat ayı vizyon programının öne çıkan bu yapımları bir çok kişiyi sinemalara çekecektir. Ayrıca vizyonu devam eden yerli yapımlarla beraber Türkiye^de sinema sektörünün bayağı hareketli bir dönemde bulunduğunu söylemek mümkün.. İyi seyirler..

Yazar : Ali Erman Akyüz

Blog : www.aliermanakyuz.com

0 yorum:

ÜYELER

 
Gizle
Top