6 Mart 2013 Çarşamba
0 yorum

Samizdat - Soner Yalçın

05:18
Samizdat; olağanüstü dönemlerde , baskıdan-sansürden kaçabilmek için kitaplar, tüm tehlikeler göze alınarak gizlice yazılıp , gizlice basılıp , gizlice dağıtılırmış , buna Rusların verdiği isimdir.

3 yıldır televizyondan uzağım , her ne kadar tarih okumayı sevsem de yakın tarihten biraz uzak kaldığımı fark ettirdi bana bu kitap. Kitabın içinde ne var diye merak edenlere: Kesinlikle donanımlı, bilgi birikimi olan, kültür seviyesi oldukça yüksek, çok okumuş olduğu her satırından anlaşılan ve haykıran bir gazeteci diyebilirim.


Kitapta kendini; hayatını, eksiklerini, kusurlarını, duygusal taraflarını (ki daha önce yazarın hiçbir kitabında bunu görmemiştim), isyanlarını, kabullerini, hoşgörüsünü, anlayışını, affedişini, merak edişini ve en önemlisi her daim insan oluşunu anlatmış Soner Yalçın. Oğluyla , sevdiklerine de yer vermiş , o kadar yalın ve akıcı anlatmış ki O’nunla birlikte sorguya girip , O’nunla birlikte oturup, O’nunla birlikte okuyorum kitapları…

Oysa O; ne kadar yalnız kaldığından bahsediyor ve ekliyor;
“Yalnızlığı seviyorum ama insansızlığa dayanamıyorum…”

Aslında yalnız olmadığını kendi de biliyor , yanında ; Rilke’den , Tevfik Fikrete’e; Turgenyev’den, edip Cansever’e; Namık Kemal’den Oscar Wilde’ e, Stefan Zweig’den Nazım Hikmet’e pek çok kişinin olduğunu.

Bu kişilerle ve aklına gelen sözleriyle güç bulduğu anlar oluyor, ama en çok oğluyla konuşurken ki duygu dolu anları etkiliyor beni. Bir de ne kadar çok kitap okuduğu…Kitapsız nasıl yaparım diyen birilerinin olması , olduğunu bilmek bile büyük bir ferahlık veriyor içime .Özellikle şu sözleri ;

“İnsan gazete okuyarak aydınlanmaz, “havadis” alır; aslolan kitaptır.Aslolan bilgiyi analiz edecek entelektüelliktir.”

Şiir okumayı ne kadar sevdiğini , neredeyse şiirsiz yapamadığını öğreniyorum.Ahmed Arif ve Can Yücel vazgeçemediklerinden…
Bütün bu yazdıklarım mı var kitapta; hayır…Bunlar sadece teferruat kısmı kitabın, asıl anlatmak istediği ise bambaşka…

Soner Yalçın ,14 Şubat 2011’den beri Silivri’de…

Kitapta, kendi de anlamaya çalışıyor sanki ,” Neden buradayım? “sorusunu.. Sesini duymak isterseniz kitabı okuyun, Silivri’den atılan çığlıkların kulaklarınıza çarpacağını sanmayın ama …Kalbinizi dağlayacağını bilin.

Dünya basın örgütü ve temsilcileri, Paris belediye meclisi, Fransa Dışişleri, Avrupa Parlementosu, Türkiye Gazetecileri Sendikası, pek çok yazar ve siyaset adamının , pek çok sanatçının ve bilim insanının , bu tutukluluk haline isyanları var.

Ancak dava sürmekte ve 2 yıldır Soner Yalçın Silivri ‘de ,

Ataol Behramoğlu’nun da dediği gibi ;
“Samizdat’ı okumak yurttaşlık görevidir.”

Yazar : Kitap Eylemcisi

Blog : kitapeylemi.blogspot.com

0 yorum:

ÜYELER

 
Gizle
Top